KRIPTOVALUTE KAO NAJVEĆI FINANSIJSKI EKSPERIMENT 21. VIJEKA

Student master studija, Fakultet poslovne ekonomije Bijelјina, Bijelјina, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina


Apstrakt

Kriptovalute, valute u obliku elektronskih zapisa o određenim vrijednostima pohranjenim u elektronskim novčanicima, prepoznatlјive po najstarijoj među njima – bitkoinu, privlače pažnju građana širom svijeta zbog iznenadnih skokova njihovih cijena, ali i zbog toga što su objedinile sve prednosti keša i bezgotovinskog plaćanja. Mnogi svjetski ekonomisti ipak kritikuju ekonomsku vrijednost kriptovaluta i upozoravaju da bi ih trebalo zabraniti. Jedna od glavnih odlika kriptovaluta jeste ta da se zasnivaju na blokčejn tehnologiji i predstavlјaju sastavni dio otvorenih lanaca zapisa podataka. Konkretno, umjesto da banka čuva podatke o stanju na računima svih građana, i kada joj se uputi nalog za plaćanje, pošalјe ovu informaciju do banke u kojoj je račun onoga kome se želi platiti, blokčejn omogućava da informacija o stanju na korisnikovom računu, kao i sve prethodne transakcije, bude u njegovom elektronskom novčaniku, kao i na hilјadama drugih računara širom mreže, u vidu lanaca blokova. Ovaj sistem niko centralno ne održava i za to naplaćuje učesnicima proviziju, već se svima onima koji svojim memorijskim prostorom i procesorskom snagom održavaju cio sistem isplaćuje nadoknada za „rudarenje“, čime je stvoren ekonomski podsticaj za učestvovanje u ovom finansijskom eksperimentu. Međutim, za sada ne postoji regulacija trgovine kriptovalutama i oporezivanje istih, a zbog nedovolјne upućenosti u materiju kriptovaluta, mnogi su i dalјe skeptični pri upuštanju u poslovanje ovim valutama. Tome doprinosi i otpor priznatih ekonomista, kao i banaka koje će u budućnosti morati da redukuju svoje poslovanje, s obzirom da uzimaju proviziju za održavanje računa i transakcije, dok to nije slučaj kod imaoca računa sa kriptovalutama.

Ključne reči



Cijeli članak:


Reference


А.М.Antonpoulous. (2010). Unlocking digital crypto-currencies.

A.Barentsen, F.Schär. (2018). A Short Introduction to the World of Cryptocurrencies, Federal Reserve Bank.

Г.Радивојац, М.Грујић. (2018). Феномен криптовалута, Бања Лука.

J.Herrera, Research and Challenges on Bitcoin Anonymity. (2004). Autonomous University of Barcelona.

М.Грујић, М.Ђого. (2017). Криптовалуте – остварење Хајековог сна, прилика за инвестицију или пролазни тренд, Финансије, рачуноводство, ревизија.

М.Грујић, М.Ђого. (2014). Биткоин грозница – Алтернатива новцу, прилика за улагање или интернет превара?, Финансије, рачуноводсто, ревизија.

М.Маловић, Demystifying Bitcoin: Sleight of Hand or Major Global Currency Alternative?. (2014). Институт економских наука, Београд.

M.Swan, Blockchain – Blueprint for a New Economy. (2015). United States of America.

R.Thomas, The ABCs of bitcoin And a look at its investment potential. (2017). Wilmington Trust Corporation.

S.Nakamoto., Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. ( 2008).