DOKTRINARNI I METODOLOŠKI IZAZOVI FINANSIJSKE PISMENOSTI I 4. INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA - ODREDNICE OPTIMIZACIJE POSLOVNOG I FINANSIJSKOG PORTFOLIJA

Student master studija, Fakultet poslovne ekonomije Bijelјina, Bijelјina, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina


Apstrakt

U savemenim uslovima klasične dihotomije finansijska pismenost je izuzetno značajna za pojedince, poslovne entitete, institucije i sve aktere društvenog i privrednog života, zato što sve funkcioniše, iskazuje se i valorizuje finansijskim mehanizmima i instrumentima. Globalizacija političkih i ekonomskih odnosa dodatno adresira značaj finansijske pismenosti. Iz tih razloga sve je izraženija potreba za unapređenjem znanja i bolјeg razumijevanja fenomena u oblasti finansiranja ne samo za poslovne entitete i institucije, nego i za građane, što je u literaturi i progresivnoj praksi identifikovano kao finansijska pismenost, uz potenciranje značaja kontinuelnog rasta kompetencija u ovom području. Značaj rasta kompentencija u području finansiranja generisan je brojnim ekonomskim i finansijskim faktorima, a prije svih razvojem finansijskih tržišta, rastom ponude kapitala i diverzifikacijom finansijskih proizvoda, ali i rastom potreba i tražnje za finansiranjem, što je poslјedično usložnjavalo procese i procedure i generisalo potrebu za bržim i sadržajno funkcionalnijim informisanjem i rastom znanja za upravlјanje rizikom u funkciji maksimalizacije cilјnih performansi. Sagledavanje tradicionalnih i savremenih pristupa pravilima i načelima finansiranja i na toj osnovi formulisanih mehanizama upravlјanja rizikom neophodno je kreirati kao odgovarajući model informatički podržan kako bi se unaprijedila ažurnost podataka i pouzdanost preferiranih opcija. Metodologija je utemelјena na postavkama i zakonitostima finansijske teorije uspostavlјenim na osnovnim pravilima i načelima finansiranja, na način da omogući ovladavanje materijom na profesionalan i relativno brz i efikasan način. Shodno tome, prezentovane su osnovne propozicije vezane za pravila i načela finansiranja, te na koji način iste utiču na optimizaciju poslovnog i finansijskog porfolia, što je ujedno cilј rada.

Ključne reči



Cijeli članak:


Reference


Arthur C. (2012). Financial Literacy Education. University of Illinois at Urbana-Champaign, USA.

Van Horne C.J. (1995). Financial management and policy. 10th Edition, Stanford Umversity Prentice Hall.

Weske M. (2007). Business Process Management. Hasso Plattner Institut. Potsdam.

Jovičić, M., i Stavrić, B. (2011). Osnovi menadžmenta. Bijelјina: Fakultet poslovne ekonomije Bijelјina.

Paunović S. (2007). Digitalna elektronika. Školska knjiga, Zagreb.

Perić M. (2017). Razumijevanje prirode novca kao elementarna pretpostavka finansijske pismenosti, UDK 336.778, Zbornik radova – Medijska i finansijska pismenost, Besjeda, Banjaluka.

Ristić Ž., Komazec S., Bogdanović D. (2003). Poslovne finansije, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd

Tuševlјak S., Rodić J. (2003). Finansije preduzeća. Consseco institut, Beograd.