ANALIZA FINANSIJSKIH IZVJEŠTAJA PRIVREDNOG DRUŠTVA

Intergaj d.o.o., Bijeljina, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina


Apstrakt

Istraživanje u ovom radu zasniva se na analiziranju finansijskih izvještaja u poslovanju preduzeća. Poslovanje preduzeća mora da se istakne u računovodstvenim izvještajima koji obuhvataju bilans stanja, bilans uspjeha i dodatne finansijske izvještaje, kao i konsolidovane finansijske izvještaje za grupu kao cjelinu. Bilans stanja ima zadatak da omogući uvid u imovinsku situaciju i finansijski položaj preduzeća, a bilans uspeha da omogući uvid u zarađivačku sposobnost preduzeća. Do momenta bilansiranja, bilans i račun uspeha su formalno nevidljivi, odnosno spojeni u jedan bilans. Organska veza između bilansa stanja i bilansa uspjeha ukazuje da njihova realnost kao i realnost finansijskih rezultata, odnosno ona zavisi od analiza koja treba da podvrgnu posmatranju, ispitivanju, ocjeni i formulisanju dijagnoze tih procesa koji su se desili u kompaniji i koji se sada nalaze u okviru finansijskih izvještaja. Izostavljanje bilo kog izvještaja iz analize dovelo bi do pogrešnih zaključaka i takva analiza ne bi prikazala potpunu sliku svih transakcija koje utiču na rezultat poslovanja.

Ključne reči



Cijeli članak:


Reference


Babić, Z, Ćurić, B, (2016). Uticaj kvaliteta finansijskih izvještaja na vrednovanje preduzeća u procesu svojinske transformacije u zemljama regiona, Poslovne studije. 11-27

Damodaran, Aswath. (2016). Equity Risik Premiums (ERP): Determinans, Estimation ana Implications, The Editon. New York: Stern Scholl of Business.

Krasulja, D., Poslovne finansije, (1997). Ekonomski fakultet Beograd.

Marić, B., Dobromirov, D., Radišić, M., (2011). Researching the Dependence between the Dynamic Indicatory of Investment Profitability, African Journal of Business Management, forthcoming.

Naučno stručni časopis Saveza Računovođa i revizora Republike Srpske, (2018). Finrar. 4-22

Zakon o računovodstvu i reviziji Republike Srpske. Službeni glasnik Republike Srpske, br.67/05

Zakon o izmjenama i dopunama zakona poreza na dobit, Službeni glasnik Republike Srpske, br.1/17