PRAVO KONKURENCIJE U DIGITALNOJ EKONOMIJI

Uiniverzitet u Istočnom Sarajevu. Fakultet poslovne ekonomije Bijelјina, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina


Apstrakt

Pravo konkurencije kao i ostale grane prava je sa razvojem digitalne ekonomije pretrpjelo velike promjene. Upravlјanje promjenama u eri globalizacije se pokazalo kao veliki izazov za zakonodavstva kako razvijenih tako i nerazvijenih ekonomija svijeta. Obzirom da privreda jedne zemlјe nije zatvorena, i da se robe i usluge kreću prelazeći granice drugih zemalјa, pravne norme iz ove oblasti se prostiru van granica nacionalnog zakonodavstva što neminovno dovodi do sukoba zakona u ovoj oblasti prava. Zato i ne čudi veliki broj bilateralnih i multilateralnih konvencija koje regulišu Pravo konkurencije na način da se izvrši harmonizacija i unifikacija prava. Razvojem digitalne ekonomije broj ponašanja koji se mogu podvesti pod kršenje Prava konkurencije se sve više povećava, što dovodi do drugog bitnog pitanja a to je kako zaštiti prava potošača, kada se kupoprodaja obavlјa u okviru digitalne ekonomije. Kako spriječiti zloupotrebu dominatnog položaja i stvoriti koliko toliko jednak položaj između učesnika na tržištu, kupca i prodavca. Povezanost propisa Prava konkurencije i Prava potrošača je u eri globalizacije izražena više nego ikada, pogotovo ako se kreće u smjeru da potrošači ne samo treba da budu zaštićeni od nedozvolјenih radnji proizvodžača i prodavaca roba, već da se čitav odnos prema potrošačima mora promijeniti, jer od izbora i lojalnosi potrošača određenom proizvodu zavisi i opstanak druge strane. Mnoge velike kompanije su prestale da postoje jer nisu mogle da idu u korak sa potrebama koje potrošač ima u modernom svijetu, koje nisu više osnovne ekonomske potrebe, ali su podjednako bitne u eri globalizacije

Ključne reči



Cijeli članak:


Reference


Black`s Law Dictionary, (ed. Bryan A. Garner- ur.Brajan A . Garner), (2004) Thompson business, St. Paul.

Mirović, D., Poslovno pravo, (2009) Fakultet poslovne ekonomije Bijelјina – Ekonomski fakultet Brčko, Bijelјina- Brčko.

Mirović D., Pravo Evropske Unije, Fakultet spolјne trgovine u Bijelјini – Ekonomski fakultet u Brčkom, Bijelјina- Brčko 2008.

Parivodić, M., Pravo međunarodnog franšizinga, Službeni glasnik, Beograd, 2003.

Popović,V., i Vukadinović, R., (2007), Međunarodno poslovno pravo, opšti deo, Pravni fakultet u Banja Luci – Centar za pravo Evropske unije u Kragujevcu, Banja Luka – Kragujevac.