SPOLJNA POLITIKA BOSNE I HERCEGOVINE U USLOVIMA GLOBALIZACIJE

Sveučilište Hercegovina, Fakultet međunarodnih odnosa i diplomacije, Mostar, Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina


Apstrakt

Spoljna politika je od izuzetnog značaja za države, a posebno u uslovima globalizacije. Države su upućena jedna na drugu i upravo ta saradnja zavisi od karaktera njihovog spoljnopolitičkog djelovanja. Specifično i komplesno državno uređenje Bosne i Hercegovine održava se i na njenu spoljnu politiku. Takvo državno uređenje nastalo je kao rezultat diplomatskih aktivnosti više država odnosno globalizovane međunarodne zajednice. Rješenje za brojne probleme, Bosna i Hercegovina treba da traži u efikasnoj spoljnoj politici i uspostavljanju unutrašnjeg političkog konsezusa. Predmet ovog rada jeste analiza spoljne politike Bosne i Hercegovine, njen karakter i ciljevi sa osvrtom na njene stvarne rezultate. Rad će posebno ukazati na značaj spoljne politike za Bosnu i Hercegovinu u uslovima globalizacije.

Ključne reči



Cijeli članak:


Reference


Dimitrijević, V., i Stojanović, R. (1996). Međunarodni odnosi. Beograd: Službeni list, BIGZ.

Đukanović, D., i Lađevac, I. (2009). Prioriteti spoljnopolitičke strategije Republike Srbije. Međunarodni problemi, 61 (3).

Đukanović, D. (2010). Spoljnopolitičke orjentacije država Zapadnog Balkana - Uporedna analiza. Godišnjak Fakulteta političkih nauka Beograd, 4 (4).

Kulundžić, Z., i Vuletić, D. (2005). Diplomacija BiH realnosti i potrebe - Analiza uzroka krize identiteta vanjske politike i diplomacije u BiH, Analiza nezavisne istraživačke skupine. Sarajevo: Vanjskopolitička incijativa BiH.

Nohlen, D. (2001). Politološki rječnik. Zagreb: Panliber.

Stoke, W, H. (1931). The Foreign Relations of the Federal State. Baltimore: The Johns Hopkins Press.

Vukadinović, R. (2004). Međunarodni politički odnosi. Zagreb: Politička kultura.