GLOBALNE PROMJENE, TRŽIŠTE RADA I MIGRACIJE SA OSVRTOM NA BOSNU I HERCEGOVINU

Student master studija, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Fakultet poslovne ekonomije Bijelјina, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina

Student master studija, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Fakultet poslovne ekonomije Bijelјina, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina


Apstrakt

U modernoj svjetskoj privredi već decenijima prisutna je tendencija globalizacije, te je sve izraženije kretanje radno sposobnog stanovništva. Migracija u Bosni i Hercegovini, i u svijetu generalno, imaju dugu istoriju i neizostavno je pratila promjene koje su zahvatale lјudsko društvo. Razlozi za to su razni, od prinudnih kao što su ratni sukobi, bolesti, suše i slično, preko uslovno dobrovolјnih kao što su političko ili ekonomsko stanje, do dobrovolјnih migracija radi ostvarenja određenih ličnih cilјeva. Migracije oslikavaju stavove stanovništva o stanju u zemlјi ali isto tako oslikava stanje razvoja svake zemlјe. Uklanjanja barijera, digitalizacija i dostupnost informacija, te sama percepcija stanovništva o trenutnom stanju u zemlјi, ali i budućnosti, ima za poslјedicu da je Bosna i Hercegovina u samom vrhu po odlivu stanovništva. Proširenje evropske perspektive za Bosnu i Hercegovinu pruža dodatne mogućnosti za emigraciju u razvijenije zemlјe Evropske unije. U radu će biti obrađen uticaj globalnih promjena na ekonomiju Bosne i Hercegovine, sa akcentom na odliv radno sposobnog stanovništva, demografske promjene i uticaj na tržište rada, odnosno na socijalne i ekonomske izazove koje to stavlјa pred Bosnu i Hercegovinu.

Ključne reči



Cijeli članak:


Reference


Агенција за статистику Босне и Херцеговине, Регистрована незапосленост, децембар 2021. године, https://bhas.gov.ba, 30.04.2022.

Friedman T.L., (1999), The Lexus and the Olive Tree, Farar, Straus and Giroux, United States.

https://data.worldbank.org, 30.04.2022.

https://edukacija.rs/poslovne-vestine/menadzment/globalizacija-i-menadzment-u-globalnom-okruzenju 23.03.2022.

IOM - International Organization for Migration UN Migration, World Migration Report 2020. Preuzeto sa sajta https://publications.iom.int/system/files/pdf/wmr_2020.pdf 30.04.2022.

Mittelman J.H., (2000), The Globalization Syndrome, Princeton University Press.

Миграциони профил Босне и Херцеговине за 2020. http://www.msb.gov.ba, 30.04.2022.

Миграциони профил Босне и Херцеговине, http://www.msb.gov.ba, 30.04.2022.

Soros G., (2002), On Globalization, ‎ PublicAffairs; Edition Unstated.

World Migration Report 2022, https://worldmigrationreport.iom.int, 30.04.2022.