ODLIKE ARBITRAŽNOG RJEŠAVANЈA TRGOVINSKIH SPOROVA U USLOVIMA UBRZANIH GLOBALNIH PROMJENA

Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Fakultet poslovne ekonomije Bijelјina, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina


Apstrakt

Ukoliko se opredjelimo za stanovište da je arbitraža jurisdikcionog karaktera, postavlјa se pitanje koliko se ona onda razlikuje od pravosuđa, i da li su te razlike tolike, da je potrebno izdvajati arbitražu kao samostalnu instituciju. Međutim, ukoliko pravnu prirodu ovog instituta shvatimo kao pravnu prirodu, ugovornog karaktera, onda odbacujemo stanovište da se radi o jednom od instituta pravosuđa, već o jednom vidu profesije koja se bavi profesionalnim pružanjem usluga. Ovo drugo stanovište je ipak otišlo predaleko bi se trebalo opredjeliti za prvo stanovište, odnosno da međunarodne arbitraže imaju prevagu jurisdikcionog karaktera, sa tolikim nizom specifičnosti u odnosu na sudsko rješavanje sporova, toliko specifično da ne razdvaja arbitražu od sudstva već je čini takvim načinom rješavanja trgovinskih sporova koji ne posjeduje negativne strane sudstva. Postavlјa se pitanje zašto je međunarodno arbitražno rješavanje trgovinskih sporova, kao takvo doživjelo brzu ekspanziju i razvoj, te da li takvo rješavanje sporova po slobodnom odabiru stranaka može da dovede do pravednijeg rješavanja sporova, da li je obraćanje pred arbitražu odraz nepovjerenja u sudove i da li stranke smatraju da će njihovi interesi biti bolјe zaštićeni. Ipak, smatramo da sa svim prednostima i negativnim stranama razlog obraćanja arbitraži, umjesto redovnim sudovima je primarno zbog prirode sporova koji se upućuju pred arbitraže.

Ključne reči



Cijeli članak:


Reference


Аврамов, С., Крећа М., (2003), Међународно јавно право, Правни факултет Универзитета у Београду,Београд.

Bradgate, R.,White, F., (2005), Commercial Law, Oxford University Press, New York.

Васић, Р., Чавошки, К., (1999), Увод у право II, Драганић, Београд.

Guillermo C. Jimenez, (2016) ICC водич за извоз/увоз Глобални стандарди међународне трговине, четврто издање, Вањскотрговинска комора Босне и Херцеговине, Сарајево, 2016.

Ђуровић, Р., (2004), Међународно привредно право са обрасцимa уговора, Савремена администрација Београд.

Станојевић, О., (2000) Римско право, Правни факултет Универзитета у Српском Сарајеву, Српско Сарајево.

Стојиљковић, В.,(2003) Међународно привредно право, ИП Јустинијан, Београд.

Трајковић М.,(2000), Међународно арбитражно право, Правни факултет Универзитета у Београду – Удружење правника Југославије, Београд.

Поповић В.Г., Вукадиновић Р.Д., (2005), Међународно пословно право, општи део, Правни факултет у Бања Луци – Центар за право Европске уније у Крагујевцу, Бања Лука – Крагујевац.

Поповић В.Г., Вукадиновић Р.Д., (2007), Међународно пословно право, општи део, Правни факултет у Бања Луци – Центар за право Европске уније у Крагујевцу, Бања Лука – Крагујевац.