POSLOVANJE INVESTICIONIH FONDOVA NA TRŽIŠTU KAPITALA REPUBLIKE SRPSKE U USLOVIMA GLOBALIZACIJE

Sberbank a.d. Banjaluka, Banjaluka, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina

Sport Vision d.o.o Bijeljina, Bijeljina, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina


Apstrakt

Proces tranzicije u Republici Srpskoj, kao dio procesa globalizacije, stvorio je uslove za nastanak i razvoj finansijskog tržišta i pojavu novih ekonomskih učesnika, do tada nepoznatih u ekonomskom sistemu Republike Srpske, među kojima su i investicioni fondovi. Usvajanjem zakonske regulative, prije svega Zakona o hartijama od vrijednosti iz 1998. godine i Zakona o privatizacionim investicionim fondovima i društvima za upravljanje privatizacionim fondovima iz 2000. godine, stvorena je osnova za nastanak tržišta kapitala u Republici Srpskoj. Cilj novoosnovanih privatizacionih investicionih fondova kojima su upravljala društva za upravljanje investicionim fondovima, bio je prikupljanje vaučera i njihova zamjena za akcije u procesu privatizacije državnog kapitala. Danas, u Republici Srpskoj posluje 19 investicionih fondova koji ulažu u akcije, udjele, obveznice, novčane depozite, nekretnine itd., među kojima su 17 otvorenih i 2 zatvorena, a kojima upravlja 5 društava za upravljanje investicionim fondovima, od kojih su 4 u stranom vlasništvu. Istraživanja u radu se usmjeravaju na investiranje investicionih fondova u finansijske instrumente na tržištu kapitala u uslovima globalizacije, da bi se pokazao njihov doprinos razvoju tržišta kapitala Republike Srpske.

Ključne reči



Cijeli članak:


Reference


Erić, D., Đukić, M. (2012). Finansijska tržišta u uslovima krize. Beograd: Institut ekonomskih nauka.

Komisija za HOV RS, Izvještaj o stanju tržišta kapitala (2013-2017.)

Vunjak, N., Kovačević, Lj. (2009). Finansijska tržišta i berze. Subotica: Ekonomski fakultet Subotica.

Zakon o privatizacionim investicionim fondovima i društvima za upravljanje Privatizacionim fondovima (Službeni glasnik RS, broj 24/98, 63/02, 67/05).

Zakon o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima (Službeni glasnik RS, broj 51/06, 1/07, 53/07, 41/08, 58/09).

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privatizacionim investicionim fondovima i društvima za upravljanje privatizacionim fondovima (Službeni glasnik RS, broj 67/05).

Zakon o investicionim fondovima (Službeni glasnik RS, broj 92/06).

Zakon o izmjenama i dopunama zakona o investicionim fondovima (Službeni glasnik RS, broj 82/15).

www.blberza.com

www.secrs.gov.ba