ISKAZIVANЈE I ANALIZA ZADUŽENOSTI PREDUZEĆA IZ PREHRAMBENE INDUSTRIJE U USLOVIMA UBRZANIH TRŽIŠNIH PROMJENA U REPUBLICI SRPSKOJ

Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Fakultet poslovne ekonomije Bijelјina, Bijelјina, Republika Srpska, BiH
Bosna i Hercegovina

Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Fakultet poslovne ekonomije Bijelјina, Bijelјina, Republika Srpska, BiH
Bosna i Hercegovina


Apstrakt

Globalnim procesima izazvana novonastala zbivanja u svijetu uticala su na finansijsku situaciju u preduzećima Republike Srpske. Tako, ubrzane tržišne promjene su uticale na usmjeravanje težišta upravlјanja u preduzećima na opstanak i izlazak iz kriznih situacija samih preduzeća. Nastale okolnosti su aktivirale potrebu preduzeća za uspostavlјanjem adekvatne strukture kapitala. Riječ je o projektovanju najoptimalnije varijante između sopstvenog i pozajmlјenog kapitala koja bi u datim uslovima obezbijedila nesmetano poslovanje preduzeća uz ostvarivanje racionalno očekivanog prihoda. Međutim, struktura menadžmenta u većini naših preduzeća nije zadovolјavajuća što se odrazilo na poslovanje preduzeća a time i na potrebu za zaduživanjem. Prethodno rečeno je usmjerilo i istraživanja u radu. Ona su fokusirana na iskazivanje i analiziranje zaduženosti na primjeru konkretnog preduzeća u Republici Srpskoj u uslovima ubrzanih tržišnih promjena koristeći adekvatne ekonomsko-finansijske pokazatelјe

Ključne reči



Cijeli članak:


Reference


Blais, S. (2011). Business Analysis: Best Practices for Success. John Wiley& Sons, Inc., Hoboken, New Jersey, United States of America.

Davidson, S., Stickney, P. C., Weil, L. R. (1979). Financial accounting. Hinsdale, Illinois: Dryden Press.

Малешевић, Н. Ђ., и Старчевић, Б. В. (2010). Пословна анализа. Бијељина: Универзитет у Источном Сарајеву, Факултет пословне економије Бијељина.

Paul, D., Yeates, D., Cadle, J. (2010). Business Analysis. Second Edition, BCS The Chartered Institute for IT, Swindon, United Kingdom.

Родић, J., Вукелић Г., и Андрић, M. (2011). Анализа финансијских извештаја. Суботица: Пролетер AД Бечеј.

Тодоровић, M., и Иванишевић, M. (2018). Пословне финансије. Београд: Економски факултет у Београду, Центар за издавачку делатност.

Тушевљак, С., и Родић, J. (2003). Финансије предузећа. Београд-С. Сарајево: ЦОНССЕЦО ИНСТИТУТ.

https://ba.ekapija.com

https://usersite.datalab.eu

https://www.mira.ba

www.blberza.com