SPECIFIČNA PITANJA FINANSIJSKOG IZVEŠTAVANJA U USLOVIMA GEOPOLITIČKIH PROMENA

Ekonomski fakultet, Univerzitet u Beogradu, Republika Srbija
Srbija

Ekonomski fakultet, Univerzitet u Beogradu, Republika Srbija
Srbija


Apstrakt

U uslovima opšte neizvesnosti koja je izazvana događajima kao što su pandemija, prirodne katastrofe, ratni sukobi, pojedini delovi računovodstvene regulative dobijaju na većem značaju u odnosu na onaj koji imaju u normalnim okolnostima. Poslednji rusko-ukrajinski sukob značajno je uticao na dešavanja u svetskoj ekonomiji. Uništavanje imovine, sankcije na uvoz i izvoz, prekidanje lanaca snabdevanja, rast cena sirovina, fluktuacije deviznih kurseva, neaktivnost pojedinih tržišta, imaće direktan uticaj na entitete koji posluju na teritorijama Ukrajine i Rusije ili čije je poslovanje usmereno na ova preduzeća i indirektan uticaj na brojna preduzeća u globalnoj privredi. Sve ovo zahteva od preduzeća, koja su direktno ili indirektno pogođena ratnim sukobom, da obrate pažnju na specifična pitanja finansijskog izveštavanja, koja se aktuelizuju u uslovima neizvesnosti i geopolitičkih promena. Jedna od ideja rada jeste da pokaže da se u uslovima neizvesnosti ne pojavlјuju nikakva nova računovodstvena pravila, već da neka, na koja se u manjoj meri obraća pažnja u mirnodopskim uslovima, sada postaju značajnija. Neka od njih koja će biti obrađena u ovom radu se odnose na preispitivanje ispunjenosti pretpostavke kontinuiteta poslovanja, zatim na vanredno testiranje imovine na obezvređenje, na formiranje određenih tipova rezervisanja koja su karakteristična za pad privredne aktivnosti i na analizu događaja nakon izveštajnog perioda koji (ni)su mogli biti uzeti u obzir na dan bilansa.

Ključne reči



Cijeli članak:


Reference


Chartered Accountants Ireland. (2022). Financial Reporting Implications of the War in Ukraine Under FRS 102, The Institute of Chartered Accountants in Ireland, preuzeto 23. aprila 2023. sa sajta: https://www.charteredaccountants.ie/News/financial-reporting-implications-of-the-war-in-ukraine-under-frs-102

Deloitte. (2022). IFRS in Focus Financial Reporting, Financial Reporting Considerations Related to the Russia-Ukraine War, March, str. 1-25.

Epstein, B.J. and Jermakowicz, E.K. (2007). IFRS – Interpretation and Application of International Financial Reporting Standards, London: Wiley.

EU. (2022). Applying IFRS: Accounting Considerations for the War in Ukraine, March, str. 1-20.

EU. (2023). EU Preduzetnički barometar, februar, Republika Srbija.

Grant Thornton. (2022). New Developments Summary, Rusia-Ukraine War – Accounting and Financial Reporting Considerations, March, 1-22.

IFRS. (2018). Interpretation and Application of IFRS Standards. London: Wiley.

Kegalj, G. (2022). How Should Companies Assess External Events After Reporting Date?, KPMG, March, str. 1-3.

KPMG. (2022). Accounting Implications of the War in Ukraine, March, str. 1-4.

KPMG. (2022). Fair Value Measurement, US GAAP and IFRS, Accounting Standards, UK: KPMG IFRG Limited.

O’Donovan, B. (2022). Assesing if a Contract is Onerous. KPMG, July, str. 1-6.

Pantelić, M. (2021). Opšteprihvaćeni računovodstveni principi, Beograd: Ekonomski fakultet, Centar za izdavačku delatnost.

Živanović, M. (2022). Analiza gudvila i dobitaka od povoljne kupovine u transakcijama poslovnih kombinacija – slučaj Srbije, doktorska disertacija.