ROCES INVESTIRANJA FONDOVA RIZIČNOG KAPITALA

Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Saobraćajni fakultet Doboj, Republika Srpska, BiH
Bosna i Hercegovina


Apstrakt

Obzirom da se preduzetništvo u tranzicionim zemljama suočava sa ograničenim izvorima finansiranja, posebno novoformirana preduzeća, u ovom radu će se prikazati način na koji pomenuta preduzeća mogu pristupiti jednom od najpovoljnijih izvora finansiranja – fondovima rizičnog kapitala. Zbog velikog značaja koji fondovi rizičnog kapitala imaju za razvoj preduzetništva u tranzicionim zemljama u ovom radu će se ukazati na proces koji svako preduzeće treba da prođe kako bi pristupilo sredstvima iz ovih fondova. Fondovi rizičnog kapitala definišu se kao fondovi koji ulažu u preduzeća u zamjenu za udio u vlasništvu. To su firme koje investiraju novac prikuplјen od privatnih investitora uz očekivanje da će ostvariti visoke godišnje povrate na svoju investiciju. Prema tome, fondovi rizičnog kapitala ulažu u inovativna preduzeća koja obećavaju uspješno poslovanje. Fondovi rizičnog kapitala ulažu da bi ostvarili visok povrat na svoja ulaganja. Nakon ostvarivanja visokog povrata na uložena sredstva i povećanja vrijednosti preduzeća, fondovi rizičnog kapitala iznalaze najpovoljnije rješenje za izlazak iz tog preduzeća.

Ključne reči



Cijeli članak:


Reference


Awe, S., The Entrepreneur’s Information Sourcebook: Charting the Path to Small Business Success, Westport Connecticut, London, 2006. god.

Berger, A. and Udell, G., A More Complete Conceptual Framework for SME Finance, Journal of Banking and Finance 30, 2006. god.

Corman J., and Lussier N. R., Small business management: a planning approach, Chicago: R. D. Irwin, 1996. god.

Cumming, D., Venture Capital – Invesment strategies, Structures and Policies, New Jersey, 2010. god.

Ćudić, B., Fondovi preduzetničkog kapitala, Finrar, br.11, novembar 2012. god.

http://www.evca.eu/perep_analytics, pristuplјeno, 10.04.2017. god.

Keuschingg, C., Venture Capital Backed Growth, University of St. Gallen, 2002. god.

Petković, S.; Berberović, Š., Ekonomika i upravlјanje malim i srednjim preduzećima – Principi i politike, Ekonomski fakultet, Banja Luka, 2013. god.

Romain, A., i Van Pottelsberghe de la Potterie, B., The economics impact of Venture Capital, 2004. god.

Schertler, A., i Tykvova, T., Venture Capital and Internacionalization, Centre for European Economic Research, 2009. god.

Zemlić, Z., HVCA, Kako financirati poslovanje fondovima rizičnog kapitala?, Zagreb 2011. god