MODEL UPRAVLJANJA EKOLOŠKIM RIZIKOM I UTICAJ NA TURISTIČKU DESTINACIJU

Univerzitet Singidunum, Beograd, Srbija
Srbija

Institut za međunarodnu politiku i privredu, Beograd, Srbija
Srbija


Apstrakt

Zaštita životne sredine sistemom menadžmenta, bilo koje turističke destinacije, treba da uklјuči sve aspekte zaštite živottne sredine, koji mogu na bilo koji način imati uticaja na poslovanje hotelske kompanije. Novi međunarodni standardi zahtevaju identifikaciju i analizu aspekata životne sredine na osnovama sagledavanja rizika i mogućnosti. U tom kontekstu u ovom radu dati su elementi razvoja izvesnog modela sa metodama uticaja aspekta životne sredine na bazi procene rizika. Predloženi model za vrednovanje značajnosti aspekta životne sredine primenjen je na destinaciji Gamzigradska Banja, selo Gamzigrad i delove grada Zaječara. Primenjena metodologija je bila osnov za „Projektovanje sistema menadžmenta životnom sredinom u Gamzigradskoj Banji, u skladu sa međunarodnim standardima, koji je dao odgovarajuće rezultate. Osim elemenata razvoja modela ponuđena je i optimizacija nekih metoda kojima je moguće izvršiti vrednovanje uticaja aspekta životne sredine. U radu su analizirani i kriterijumi za procenu učestalosti koji se pojavlјuju sa aspekta životne sredine na destinaciju i poslovanje hotelskih preduzeća. Osnovni cilј ovih, kratkih istraživanja, je da se ukaže na mesto i značaj upravlјanja brojnim rizicima u poslovanju. U razmatranju opredelјenog predmeta istraživanja, usklađeno sa cilјem rada, upotreblјavane su sledeće metode: metod analize i sinteze, metod indukcije i dedukcije, metod komparacije i analogije, kao i metod deskripcije sa uvidom u literaturu i nekih slučajeva iz prakse. Rezultati istraživanja i zaklјučak su dati u posebnim delovima rada.

Ključne reči



Cijeli članak:


Reference


Ćirović, M. (2019). Razvoj modela ekološkog upravlјanja na nacionalnom nivou integrisanjem metode procene rizika, Doktorska disertacija, Univerzitet u Beogradu, Fakultet organizacionih nauka, Beograd.

Critto, A., and Glenn W. S. (2008). Environmental risk assessment. Decision support systems for risk-based management of contaminated sites. Boston, MA: Springer US.

EU Concil. (2015). Standards, ISO/IEC Directives, Part 1, Consolidated ISO Supplement, Apendix 2; Brusells. (Preuzeto 28.03.2023. sa sajta https://www.iso.org/sites/directives/current/consolidated/index.html)

EU Concil. (2015). Standards SRPS ISO 14001:2015 – Sistem menadžmenta zaštitom životne sredine – Zahtevi. (Preuzeto 28.03.2023. sa sajta https://www.iso.org/sites/directives/current/consolidated/index.html).

Kovačević, M., Staletović N., Kovačević, S. (2017). Razvoj modela i metode za vrednovanje uticaja aspekata životne sredine na bazi procene rizika, ICDQM – 2017, Zbornik radova, Prijevor.

Staletović, N. (2016). Razvoj metoda ocene i modela upravlјanja ekološkim rizikom u funkciji održivog razvoja, Univerzitet u Novom Sadu.

Staletović, N., Kovačević, S., Kovačević, M. (2021). Development the model of assessment the OHSAS risks for the work place diller in the process of geological exploratory drilling, Mining and Metallurgy Enginering Bor 3/2014.